Pomysł na kolorowe jajka wielkanocne, nie tylko w koszyku

Święta już za parę dni, a zaraz po nich rusza ślubny sezon , czyli coraz mniej czasu , aby wyglądać zjawisko na swoim ślubie ;)

jajka wielkanocne, przepis wielkanocny, kolorowe jajka, jaja malowane

Mam dziś dla Was kolorową propozycję na lżejsze wersje świątecznych jajeczek, których co jak co, ale w święta zabraknąć nie może !
Tym razem przepis powstał pod czujnym okiem dietetyka Marty Lutak z Akademii Odżywiania, a ja przyczyniłam się do stylizacji i zdjęć tych kolorowych , energetycznych przekąsek !
Zapraszam i życzę smacznego !

Przepis :

9 jajek ugotowanych na twardo
Dwie garście świeżego szpinaku
½ awokado
łyżka jogurtu greckiego
mały posiekany ząbek czosnku
sok z cytryny
biały pieprz
sól
4 łyżki musztardy (najlepiej miodowej)
Curry
1 łyżeczka suszu buraczanego lub 1 burak


Wykonanie

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, następnie każde jajko przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka i utrzeć je razem z jogurtem, aż nabiorą konsystencji pasty. Doprawić do smaku i podzielić na trzy części. Jedną z część wymieszać z musztardą i dużą szczyptą curry.
Do drugiej części dodać rozgniecione awokado i zblendować raz jeszcze. Jeśli kolor jest za mało zielony. Zblendować szpinak i dodać wyciśnięty sok. Do trzeciej części masy dodać susz buraczany lub upieczonego startego na najdrobniejszych oczkach buraka. Połówki jajek nadziewać kolorowymi pastami.

jajka wielkanocne, przepis wielkanocny, kolorowe jajka, jaja malowane

Tekst i Zdjęcia: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj