Abcslubu od Kuchni: Kalafior w wersji orientalnej

Pamiętacie zieloną sesję inspirowaną Nową Zelandią? Mi się ona nie dawno przypomniała. Może dlatego, że za oknem coraz bardziej widać zbliżającą się jesień? Mamy szczęście do słońca, dni są jeszcze ciepłe, ale zieleń ustępuje miejsca odcieniom czerwieni, pomarańczy...

przepis na zupę kalafiorową, krem z kalafiora, abcslubu od kuchni

Stąd pomysł na odrobinę egzotyki na talerzu.
Na kuchni Nowo Zelandzkiej się nie znam ;) Dlatego też dzisiejszy pomysł na moje danie, to po prostu trochę egzotyki wymieszanej z naszymi sezonowymi smakami :) Lubię orientalne smaki, przyprawy, ale też staram się nie zapominać o naszych lokalnych i sezonowych produktach!

Oto przepis na zupę krem z kalafiora w orientalnym wydaniu!

Składniki:
- 1,5 l bulionu
- puszka mleka kokosowego
- 1 duży lub 2 mniejsze kalafiory
- trawa cytrynowa
- zielona pasta curry
- sól, pieprz, kurkuma
- groszek cukrowy

Do bulionu wrzucamy różyczki z połowy dużego kalafiora lub jeden mały. Wlewamy mleko kokosowe, trawę cytrynową i 1 lub 2 łyżeczki pasty curry (w zależności od ostrości jaką preferujemy). Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki. Wyjmujemy trawę i miksujemy na gładki krem. Wstawiamy z powrotem na ogień, przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Resztę kalafiora dzielimy na bardzo malutkie różyczki, posypujemy kurkumą i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (200°C). Groszek gotujemy na parze. Zupę podajemy z różyczkami kalafiora i groszkiem!

Smacznego!

przepis na zupę kalafiorową, krem z kalafiora, abcslubu od kuchni przepis na zupę kalafiorową, krem z kalafiora, abcslubu od kuchni

Tekst, zdjęcia i wykonanie zupy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj