Ten krem to fajna propozycja na pierwsze danie, za kilka dni podpowiem Wam co można podać na drugie :)
Na 4 porcje potrzebujecie:
- 1L bulionu
- 1 pęk szparagów białych
- 1 duży ziemniak
- jarmuż
- orzechy włoskie/laskowe
- oliwa
- olej z orzechów włoskich
- sól/pieprz/kurkuma
Szparagi i ziemniaka należy obrać. Pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie przez około 5 minut. Następnie dodać je do bulionu i gotować około 20 minut. W tym czasie przygotujcie w misce marynatę na jarmuż. Potrzebujemy jedynie 1 łyżki oleju z orzechów i 1 łyżki oliwy. Jarmuż należy w tym wymieszać, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec kilka minut w 180°C. Użyjcie jedynie liści jarmużu, łodyżki należy oderwać. Zupę zblendujcie na gładki krem, doprawcie przyprawami i gotowe! Podajcie krem z chipsem z jarmużu i orzechami włoskimi!
Smacznego!
Tekst, zdjęcia i wykonanie potrawy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com