A że święta już niedługo, czyli kilka dni suto zakrytych stołów, to z większymi wyrzutami sumienia sięgamy teraz po słodkie łakocie. Dlatego mam dla Was przepis na super hit-muffinki, które oprócz tego, iż nie spowodują wzrostu wagi, to jeszcze dostarczą kilku cennych składników dla naszego organizmu!
Składniki (na 12 sztuk)
- 1,5-2 szklanki mąki z brązowego ryżu
- 2 łyżki kakao
- kilka sztuk surowego kakao (wygląda jak małe czekoladowe kuleczki)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 awokado
- 1 jajko (można pominąć, jeżeli chcemy, aby przepis był wegański)
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobinę siemienia lnianego
Przygotuj dwie miski. W jednej połącz wszystkie suche składniki, tj. mąkę, kakao, surowe kakao i pokruszoną gorzką czekoladę oraz cukier, cynamon i siemię lniane.
W drugiej misce umieść mleko, jajko i awokado oraz syrop klonowy. Zmiksuj wszystko na gładką masę - lepiej, aby była dość wodnista (w razie potrzeby dolewamy więcej mleka).
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i drewnianą łyżką wszystko mieszamy. Nie musi to być super-gładka masa. Nakładamy masę do papilotek i pieczemy ok. 30 minut w 180C. Gotowe! :)
Smacznego!
Tekst, zdjęcia i wykonanie potrawy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com