Nie dość, że przepyszne, to jeszcze przepełnione afrodyzjakami - takie właśnie są placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz dodatkiem pesto z lubczyku. Aby nadać im nieco romantycznego charakteru, formujemy je na kształt serduszka i podajemy w towarzystwie salsy z awokado oraz pomidorków w winno miodowym sosie z imbirem. Przepis znajdziecie poniżej!
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 4 ziemniaki
- jajko
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
- chilli
- kurkuma
Przepis na pesto z lubczyku
Składniki:
- 1 pęczek lubczyku
- oliwa
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- wędzony losoś
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Smażymy dość spore porcje. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i wycinamy serduszka. Wszystkie składki na pesto blendujemy na gładką masę.
Na placuszkach układamy odrobinę pesto, wędzonego łososia i dekorujemy odrobiną kurkumy i chilli.
Przepis na salsę z awokado i pomidorów
Składniki:
- 1 awokado
- 1 duży pomidor
- oliwa
- miód
- ocet winny biały (ew. jabłkowy)
- sól
- pieprz
- chilli
- 1 cm imbiru
Awokado i pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Oliwę, miód, ocet winny mieszamy i "wyrabiamy" sos. Pod koniec dodajemy drobno posiekany imbir.
Smacznego! :)
Tekst i zdjęcia: Anna Cupczyńska, Karma w kadrze,
www.facebook.com/karmawkadrze
www.karmawkadrze.pl