Muffiny czekoladowe z solonym karmelem i lodami chałwowymi

Czekoladę kocha chyba każdy. Jest słodka, ale elegancka. Krucha, ale rozpływająca się w ustach. Gorzka, ale idealna. Jak zrobić z niej pyszny deser? Chętnie Wam podpowiemy. Przepis na muffiny a’la brownie z lodami chałwowymi? Zapraszamy!

Rozpływające się na ciepłym ciastku lody chałwowe, a do tego nieskomplikowane w przygotowaniu babeczki, które każdy z Was pokocha. Podstawą ich przygotowania jest najlepsza czekolada, genialnie sprawdzi się tabliczka pysznej, gorzkiej, choć jeżeli wolicie mleczne oraz mega słodkie smaki – postawcie na tą mleczną, a nawet białą. To ile babeczek otrzymacie zależy od waszych foremek. Pamiętajcie jednak, by masa nie zajęła więcej niż ¾ naczynia, ponieważ ciasto Wam jeszcze wyrośnie.

słodkości muffiny przepis na muffiny czekoladowe brownie z solonym karmelem i lodami chałwowymi inspiracja przepis porady BraciaKoral Lody jak dawniej

Składniki, których potrzebujecie do przygotowania muffin z lodami chałwowymi:

  • 200 gram czekolady (jaką lubicie)
  • 100 gram masła
  • 70 gram cukru, najlepiej trzcinowego
  • Odrobina soli i proszku do pieczenia
  • Łyżka mąki
  • 4 świeże jajka
  • Około 8 łyżek kremu krówkowego lub kajmaku
  • Ciemne kakao do obsypania foremek
  • Lody chałwowe (polecam lody chałwowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej)

Zaczynamy działać, czyli przygotowanie deseru

Przygotowanie jest niezwykle proste i nawet totalny cukierniczy laik sobie z nim poradzi. Możecie przygarnąć do pomocy dzieciaki lub męża. Oni też dadzą radę! Na początek naczynie posmarujcie masłem, a następnie obsypcie je kakao. W tym czasie włączcie piekarnik i nagrzejcie go do temperatury 190 stopni. Do dużej metalowej miski włóżcie czekoladę i masło, a następnie rozpuśćcie je w kąpieli wodnej. Do takiej masy należy dodać sól oraz cukier i mieszać do rozpuszczenia. Po tym jak masa trochę ostygnie, wbijajcie do niej jajko za jajkiem i ciągle mieszajcie. Następnie dodajcie mąkę, razem z proszkiem do pieczenia.

Czas na pieczenie

Kolejny krok to przełożenie masy do naczyń. Na dno wlejcie przygotowane ciasto, następnie nałóżcie odrobinę masy kajmakowej i przykryjcie to resztą masy czekoladowej. Tak przygotowany deser wstawcie do piekarnika i w temperaturze 190 stopni pieczcie przez 10-15 minut. Gotowe babeczki będą lekko płynne w środku i spieczone na zewnątrz. Nie przegapcie tego momentu.

Jak podać nasz deser czekoladowy z lodami chałwowymi?

Gotowe babeczki wyjmujemy na talerzyk około 2 minuty po upieczeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Podajemy z lodami chałwowymi i bitą śmietaną. Możecie oprószyć je cukrem pudrem bądź dołożyć do tego owoce. Świetnie sprawdzi się także jakaś jesienna konfitura. Może odrobina wiśni? Smacznego!

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj