Jak wybrać odpowiedni tort weselny?

Przygotowania do ślubu wymagają czasu i zgrania wielu różnych elementów tak, aby stanowiły jednolitą całość. Wybór sali, orkiestry, dekoracji, sukni ślubnej, obrączek i tortu... Jak odpowiednio zgrać wszystkie te elementy, żeby całość prezentowała się tak, jak sobie wymarzyłyśmy?


Podstawa

Skupmy się na jednym, najważniejszym motywie. Może to być kolor, kwiat lub coś, co łączy Państwa Młodych, np. miłość do fotografii. Dzięki wyborowi motywu przewodniego łatwiej będzie dokonywać kolejnych decyzji. Załóżmy, że naszym motywem przewodnim jest gerber. Piękny kwiat o nasyconych barwach. Dzięki podjęciu decyzji o motywie przewodnim mamy już rozwiązany problem dekoracji sali weselnej, zaproszeń, wiązanki Panny Młodej i... tortu.



Tort weselny na kilka sposobów

Tort odzwierciedla osobowość Państwa Młodych. Może być tradycyjny, ekstrawagancki, nowoczesny, piętrowy, w formie słodkiego bufetu lub popularnych cupcake's. Każdą z tych opcji wprawny cukiernik może udekorować na tysiące sposobów wykorzystując wybrany element.


Wybór cukierni i kilka ważnych porad
Wybierając cukiernię, która przygotuje tort na najważniejsze w Waszym życiu przyjęcie należy zwrócić uwagę na specjalizację danego przedsiębiorstwa. Jeżeli zdecydowaliśmy się na oryginalny tort z babeczek, najlepszym rozwiązaniem będzie znalezienie cukierni, która specjalizuje się w produkcji i dekoracji muffinek i cupcake's. Zorganizujcie spotkanie z cukiernikiem połączone z degustacją. Jest to doskonała okazja do spróbowania wypieków i zadania pytań: ile ślubów Państwo zorganizowali, czy są dostępne referencje innych par, jakiego rodzaju smaki Państwo oferują, czy do produkcji naszego tortu mogą zostać użyte składniki ekologiczne? I bardzo ważne pytanie: kiedy przygotowywany jest tort? Czy nie jest zamrażany?


Należy ustalić kiedy (i czy w ogóle) cukiernia dostarczy tort, czy można wypożyczyć odpowiednią paterę, na której zostanie wyeksponowany. Warto również podpisać umowę z wybranym cukiernikiem rezerwując tym samym termin i zabezpieczając się w ten sposób przed ewentualnym wycofaniem się cukierni z wykonania usługi.

Urszula Stępniak, Słodki Muffin
www.slodkimuffin.pl

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj