Pary Młode organizując swój ślub i wesele, z roku na rok, przywiązują coraz większą wagę do detali. Tym samym, do sposobu podania posiłków, jakości obsługi, a dalej idąc, aranżącji słodkich bufetów.
Słodki stół na wesele |
Skąd pomysł na "sweet table"? Oczywiście, idea aranżacji tematycznych,słodkich bufetów przyszła do nas zza oceanu, ale od kilku lat świetnie ma się również u nas, na naszym rynku ślubów i wesel. I bardzo dobrze! Powoli odchodzi się od suto zastawionych stołow weselnych, gdzie stawia się dania jedno, obok drugiego, nie patrząc na estetykę i wygląd stołów weselnych. W myśl tej zasady, tak jak wcześniej wiejskie stoły, tak teraz słodkie stoły aranżuje się w miejscu do tego przeznaczonym, używając wyobraźni i pomysłu, by stół był atrakcją dla gości weselnych.
Słodki stół jako forma podania ciasta na weselu
Często Pary Młode pytają co zrobić z ciastem weselnym, które jest wpisane w menu weselne i zwyczajowo stawiane na paterach na stołach. Nie ma odpowiedzi jednoznacznej, ale można to spokojnie pogodzić.
Wybierając tematyczny słodki stół lub candy bar w danym kolorze, całość aranżacji powinna być spójna. To klucz sukcesu. Zatem, decydując się na kolor przewodni słodkich aranżacji należy myśleć, które z ciast będzie pasowało barwą. Każde z ciast można posypać lekko cukrem pudrem, oblać kolorowym lukrem, czekoladą czy przygotować galaretkę w kolorze pasującym do całości. Cukiernie i miejsca na wesele zwykle są bardzo elastyczne i odpowiadają na potrzeby Par Młodych.
Co daje taka zmiana? Poniekąd oszczędności. Mając do dyspozycji ciasta weselne, słodki stół staje się wtedy pełniejszy i każdy znajdzie na nim coś dla siebie. Żelki będą podjadać maluchy, a tradycyjny makowiec spotka się z uznaniem cioć i babć.
Candy bar na wesele |
Słodki stół jako atrakcja na wesele
Nie ulega wątpliwości, że pięknie zaaranżowane "słodkie stoły" są wielką atrakcją dla gości weselnych. Tematyczne karteczki, papierowe rozetki, świece i cała aranżacja cieszą oko nawet najbardziej ortodoksyjnego gościa. W zależności od możliwości finansowych, mogą przybierać różne formy. Jednak to aranżacja jest podstawą sukcesu słodkiego stołu, a niekoniecznie ogromny budżet. Oczywiście słodki stół musi smakować, a słodkości na nim muszą być wysokiej jakości, natomiast można sobie świetnie radzić w małych kwotach mając doświadczenie w ich przygotowaniu.
Jednak jak to w życiu, jeśli ma się większe zapasy gotówki, na więcej można sobie pozwolić. Słodki stół zyskuje na pewno, kiedy są na nim muffiny czy cupcake's pasujące do całości, bawiące się w towarzystwie kolorowych makaroników. Czasem dodatkowe 10-20% kwoty pozwoli na poruszanie się w nieco innej przestrzeni. Warto założyć sobie wcześniej budżet, bo doświadczony dekorator słodkich stołów przy pierwszym spotkaniu nakreśli możliwości i będzie się poruszał w ramach założeń.
Czy słodkie stoły będą hitem atrakcji na wesele w 2015?
Wydaje się, że rok 2015 będzie najlepszym z dotychczasowych. Widać to w ilości zapytań, ale też w kreatywności, głównie Panien Młodych. Świetnie, bo słodkie stoły cieszą nie tylko ciało, ale i duszę.
Różowy słodki stół | |
Czerwony słodki stół |
Czarny słodki stół | Urodzinowy słodki stół |
Tekst i aranżacja słodkości: Słodkie Stoły, Kraków (małopolska)
www.slodkiestoly.pl
Facebook Słodkie Stoły