Na Bali kuchnia i miłość nie stygnie
Wspaniały ślub zbliża się do nas wielkimi krokami. Już tylko dokładnie 7 dni czyli 168 godzin, 10 080 minut, dzieli nas od niezapomnianych chwil dla Doroty i Kazimierza. Właśnie wczoraj wieczorem Młoda Para wraz z rodziną wylądowała na Bali.
Od dnia dzisiejszego będziemy zdawać codzienną relację z najświeższymi informacjami, aż do momentu kulminacyjnego, jakim jest wspaniały ślub 12.12.12!
Para Młoda wylądowała wieczorem, chodź zmęczeni - gdyż lot z Europy trwał 20 h wraz z międzylądowaniem w Hong Kongu - to widzimy na twarzach radość z osiągnięciu celu. Jednakże zmęczenie ustępuje emocjom i wszechobecnej ekscytacji związanej z nowym miejscem, klimatem, krajobrazami, lokalną atmosferą i oczywiście z myślą o zbliżającym się najważniejszym dniu w życiu! Para Młoda została przywitana kwiatami i pełnym radości balijskim uśmiechem.
Po odbiorze z lotniska odbył się transfer do prywatnej willi w miejscowości Tanjung Benoa (w południowej części Bali), w której Dorota i Kazimierz wraz z rodziną będą mieszkać podczas pobytu na Bali. Willa położona jest w części wyspy słynącej ze światowej klasy kurortów, restauracji i plaż.
W willi czas na odpoczynek i uroczystą kolację powitalną.
Każda osoba przybywająca na Bali jest pod wrażeniem klimatu panującego na Wyspie Bogów.
Balijczycy słyną z gościnności i uśmiechu dla każdego. A napis na hali lotniska "relax you’re in Bali"co oznacza "zrelaksuj się, jesteś na Bali" - zapowiada TO wszystko, co tylko na Bali jest możliwe.
Jednym z ważnych elementów jest kwestia kuchni. Nasi Goście są spragnieni świeżych tropikalnych soków oraz uwielbiają pikantną kuchnię z wyrazistymi smakami. Co nie znaczy, że inni preferujący łagodne potrawy, będą na Bali zaniedbani. Kucharz w naszej willi dostosuje smak potraw dla każdego podniebienia. Mówiąc o kuchni na Bali, jak i na całym archipelagu, nie sposób jest opisać ją w jednym zdaniu. Kuchnia indonezyjska cechuje się bogactwem smaków, a potrawy to m.in.: dania z ryb, warzyw, owoców z minimalnym wykorzystaniem mięsa oraz wszechobecny ryż. Pięć podstawowych produktów spożywczych to ryż, orzechy kokosowe, banany, orzeszki ziemne i soja. Na lokalną kuchnię wywarły wpływ tradycje kulinarne Chin, Indii, Bliskiego Wschodu i Holandii.
Posiłki dla Balijczyków na cały dzień przygotowywane są z samego rana, a później wykładane na stół pod przykryciem. Wyspiarze jedzą wtedy, kiedy potrzebują, przychodząc i zabierając odpowiednią dla siebie porcję. Jedynie przy specjalnych okazjach, jak uroczyste uczty albo wizyta gości urządzany jest wspólny posiłek. Lecz gdy mówimy o wspólnym jedzeniu posiłków, jest to bardzo widoczne i niezwykle częste, np. wśród ludzi wspólnie biesiadujących w warungach (lokalnych barach) w przerwie w pracy czy pomiędzy innymi zajęciami.
Wspólne ucztowanie poza domem jest normalnym elementem w życiu lokalnej społeczności. Widok osoby jedzącej w samotności jest czymś rzadkim. Podczas wspólnych kolacji czas nagle się zatrzymuje i zapominamy o upływie czasu, bowiem wedle indonezyjskiej tradycji zawsze warto się spotkać, aby wspólnie zjeść oraz porozmawiać. Na Bali w przeciwieństwie do sąsiadujących wysp spożywane jest mięso wieprzowe, z którego wywodzą się tradycyjne dania, jak Babi Guling czy Sate Bali.
A na powitalnej kolacji w willi nasza Para miała okazję spróbować:
Gado gado - tradycyjna sałatka z wyśmienitym sosem z orzeszków ziemnych oraz Babi Guling - to grillowane mięso wieprzowe, podawane z warzywami oraz obowiązkowo z ryżem. Potrawa jest staranie przygotowywana, z całej opiekanej na ogniu świni pobierane są odpowiednie porcje. Do każdego talerza podano sok ze świeżych owoców, których różnorodność jest zaskakująca. Sok z mango, papai, markizy, guawy, arbuza, banana, awokado jest wspaniałą dawką witamin dla organizmu.
A na koniec nasi Goście spróbowali Sate Bali, które jest balijskim odpowiednikiem szaszłyków z mięsa wieprzowego oraz ryb. Szaszłyki są grillowane oraz podawane z sosem orzechowym. To wyśmienite połączenie dopełnione jest ryżem oraz porcją warzyw.
Na deser zaserwowano tradycyjny deser, z kawałkami owoców oraz skruszonym lodem z dodatkiem mleczka kokosowego oraz Kelapa Muda, czyli napoju prosto z orzecha kokosowego.
A dziś już czas na odpoczynek w końcu jutro 32 stopnie Celsjusza, pełne słońce i relaks na plaży!
Realizacja, tekst i zdjęcia: Baliwille.pl oraz E-Motionfilms.pl
Patronem medialnym wydarzenia jest portal abcslubu.pl