Zaskocz gości deserem - 5 przepisów weselnych

Kiedy nastaje jesień, to na sklepowych półkach zaczynają królować składniki i przyprawy, które bez wątpienia kojarzą się z tą pora roku - takie jak jabłka, dynie czy cynamon. Jesień to pora roku, która kojarzy się nam z przyprawami korzennymi i to właśnie takie desery królują wówczas na wszystkich stołach - również tych weselnych. Zaskocz swoich gości niesamowitymi deserami skomponowanymi z jesiennych składników. Oto 5 najlepszych przepisów.

 

1. Czekolada z musem śliwkowym

Jeśli lubisz wytrawne połączenia, to den deser z całą pewnością Cię zachwyci. Do jego przygotowania potrzebny jest pucharek, którego dno należy wypełnić granolą, a następnie wylać na nią budyń czekoladowy i polać całą jego powierzchnię gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka. Ostatnią warstwę stanowi mus wykonany ze śliwek, cukru i odrobiny cynamonu. Całość można ozdobić bitą śmietaną i posypać drobną granolą lub pokruszonymi ciasteczkami.

2. Maliny z kruszonką

Niewątpliwie jednym z wczesnojesiennych owoców są maliny, które możemy wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Maliny umyj, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie zapiecz. W tym samym czasie upiecz także kruszonkę z ciasta kruchego. Upieczone i przestudzone maliny przełóż do pucharków, polej je jogurtem lub śmietanką wymieszaną z odrobiną cukru i cynamonu, a następnie posyp całość kruszonką. To bardzo prosty, ale za to efektowny i pyszny deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości.

3. Gruszka piękna Helena

Jeśli chcesz, aby Twoje wesele było eleganckie i wytworne, to jednym z lepszych rozwiązań będzie wybranie deseru, który kojarzy się z najdroższymi restauracjami we Francji. Gruszka piękna Helena to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na całym świecie, a do jego wykonania potrzeba tylko kilku składników. Podstawę stanowi gruszka, którą należy ugotować w słodkim syropie. Następnie całość polewa się czekoladą wymieszaną z amaretto. Tak przygotowany deser można podawać w towarzystwie lodów lub z bitą śmietaną.

4. Przekładaniec w pucharku

Jabłka pokrój w kosteczkę i podsmaż z cynamonem i cukrem. Dno pucharków wypełnij pokruszonymi ciasteczkami, nałóż na to przestudzony farsz z jabłek, a następnie dodaj kolejną warstwę, którą może być jogurt lub ubita śmietana. Powtarzaj te czynności aż wypełnisz cały pucharek. Na koniec może wetknąć na górę małe ciasteczka lub obsypać wierzch kruszonką. Robiąc deser w pucharku, możesz wybrać jak ma wyglądać, tzn. czy naczynie ma być bardziej eleganckie, czy może nawiązujące do jesieni - np. pucharki do deserów na https://pucharydeserowe.pl/ mają różne kształty i formy, dzięki czemu każdy odnajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

5. Pieczone jabłka

Na koniec klasyka, czyli jabłka zapiekane z cynamonem, miodem i orzechami. Żeby je przygotować, wystarczy pokroić umyte jabłka na ćwiartki, a następnie wydrążyć z nich gniazda nasienne i posypać cynamonem oraz cukrem, a następnie wstawić do piekarnika. Po wyjęciu można podać je z orzechami i miodem oraz polać słodką śmietanką i karmelem. Jeśli chcesz urozmaicić deser, to możesz nie kroić jabłek, a jedynie je wydrążyć, a następnie nafaszerować - nadzienie może być dowolne. Z jabłkami świetnie będą komponowały się nie tylko orzechy z miodem, ale także pokruszone ciasteczka maślane czy też maliny z migdałami.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj