Jesienny tort weselny i słodkości na weselny stół

Jesień ma dwa oblicza. To słoneczne i kolorowe, jak również deszczowe i szare. Organizując przyjecie weselne postarajmy się wykorzystać wszystkie zalety tej pory roku – pyszne owoce, warzywa oraz orzechy o niezwykłych walorach smakowych i wizualnych. Rozmaitość jesiennych darów natury sprawia, że jest to pora magiczna i pyszna. Soczyste odcienie czerwieni, pomarańczu oraz brązu mogą nie tylko stanowić element scenerii ślubu ale również królować na talerzu.

Pozwólmy czerpać inspiracje z natury i postarajmy się, aby słodkości były odbiciem tego, co dzieje się w przyrodzie. Prezentujemy słodkie jesienne menu.

Dla smakoszy polskiego cukiernictwa jesień to istna uczta dla podniebienia. Szara Reneta to zimowa odmiana jabłoni, która sprawia, że nie możemy oderwać się od szarlotki. Żadna inna odmiana jabłka nie nada jabłecznikowi takiego smaku i aromatu. W odróżnieniu od jadłospisu letniego, teraz nie musimy unikać deserów podawanych na ciepło – a nie ma nic pyszniejszego niż szarlotka z nutką cynamonu serwowana na ciepło z lodami i waniliowym sosem.

Nie zapominajmy o makowcu, do którego najlepszy słodki mak możemy dostać jesienią. Makowiec z rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczy to kwintesencja jesiennych darów natury. Dla amatorów orzechów włoskich mamy prawdziwy rarytas - tradycyjny tort orzechowy, gdzie zamiast mąki w biszkopcie używamy zmielonych orzechów. Ranty przekładamy kawowym i marcepanowym kremem z odrobiną alkoholu i robi się wyjątkowo ekskluzywnie.

Macie ochotę na nowe, oryginalne smaki? Proponujemy dyniowe przysmaki, które zaskoczą gości nutką imbiru, cynamonu i kardamonu. Piękne pomarańczowe dynie nie tylko mogą stać się ciekawym elementem dekoracji, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do słodkości. Polecamy zwłaszcza tartę dyniową z zapieczonym miąższem z dyni oraz dyniowy sernik o naturalnie pomarańczowym odcieniu. Kolejną jesienną rewelacją jest ciasto marchewkowe, które uwiedzie smakiem nawet pesymistycznie nastawionych do warzyw Panów. To korzenne ciasto z orzechami i bakaliami od lat królujące na amerykańskich stołach, w Polsce dopiero zaczyna robić furorę. Moda, a może po prostu doskonały smak – do Was należy decyzja. Ciekawą propozycją jest ciasto słonecznikowe z karmelowym kremem. Nasiona słonecznika podprażane w miodzie to idealny dodatek do słodkiego ciasta czekoladowego. Patery z ciastami będą nie tylko pięknie wyglądały, ale również zaskoczą naszych gości oryginalnym smakiem.

Głównym punktem programu w słodkim menu jest tort, który jesienią możemy zabarwić ciepłymi odcieniami pomarańczu, złota i brązu. Nie bójmy się zdecydowanych barw i połączeń. A środek – oczywiście gruszkowy. Soczysta gruszka pieczona w miodzie jest doskonałym dodatkiem do śmietany lub kremów z kroplą alkoholu.

Karolina Cieplak, Cukiernia Cieplak
www.cukiernia-cieplak.pl

Fot. Joanna Herdzina / Cukiernia Cieplak

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj