Biznes kulinarny rozwija się w zawrotnym tempie, coraz więcej barw, przeróżnych smacznych mas i dodatków sprzyja powstaniu czegoś oryginalnego i zachwycającego. Nie może takiej smakowitości zabraknąć w najpiękniejszym dniu naszego życia. Jako tradycjonaliści preferujemy zwykle piętrowe torty śmietankowe w białym kolorze. Jednak gdzie jest napisane, że tort weselny zawsze musi być stałą jednością? Standardowy od kilku pokoleń, często kłopotliwy w krojeniu – zabiera nam bardzo dużo czasu, szczególnie jeżeli na weselu jest spora liczba gości. Często po ukrojeniu kilku kawałków cały wygląd tortu traci urok. Nierzadko jest tak słodki, że trudno go zjeść i większość się marnuje. Dlatego zaistniała całkowicie nowa alternatywa dla tradycyjnych tortów – cupcakes.
Co to jest cupcake?
Słowo "cupcake" pochodzi od angielskiego "cake" (ciasto) i "cup" (kubek). Cupcake to nic innego, jak mała babeczka kolorowo udekorowana, ze smacznym nadzieniem. Często ułożona w papierowej foremce – papilotce. Zastanawiacie się pewnie, jaki mogą mieć one związek z weselami? Otóż, w bardzo smaczny i zaskakujący sposób można wykorzystać babeczki jako tort weselny.
Mniam, pycha!
Babeczki są starannie ułożone jedna przy drugiej, na piętrowej paterze w kształcie piramidy. Mogą mieć konsystencję tortu albo typowej muffinki. Obecnie wykorzystuje się do ich przyrządzenia kremy waniliowe, czekoladowe, cytrynowe i orzechowe. Można dowolnie mieszać smaki, aby każdy znalazł coś dla siebie. Babeczki mogą być ozdobione kolorową śmietaną, serkiem mascarpone czy lukrem plastycznym. Wykorzystuje się też posypki, owoce czy jadalne perełki. Babeczki mogą posiadać przeróżne wzory, jak np. serca czy kwiatuszków, nierzadko pojawiają się inicjały Pary Młodej. Najczęściej na samej górze patery pojawia się mały symboliczny torcik. Kolorowo przystrojone i udekorowane babeczki wyglądają tak apetycznie i zachwycająco, że aż szkoda je zjeść. Pomysłów na babeczki jest mnóstwo, wszystko zależy od koncepcji Pary Młodej, tematu przewodniego wesela i oczywiście od umiejętności cukiernika. Tutaj możecie spokojnie puścić wodze fantazji.
Efekt końcowy
Bum na babeczkowe torty przywędrował do nas z USA oraz z Wielkiej Brytanii. W tamtych krajach już od 10 lat na przyjęciach weselnych królują cupcakes. Końcowy efekt, po pojawieniu się cupcakes na sali, zauroczy i zachwyci każdego gościa. Elegancki wygląd, estetyka, pomysł i fenomenalny smak, którego się nie zapomina.
Piramida z babeczkami będzie wyglądała imponująco również wśród tradycyjnych wypieków, tortu weselnego lub jako dodatek do ciast czy fontanny czekoladowej. Nie musicie przecież rezygnować z typowego piętrowego tortu. Babeczki możecie potraktować jako kulinarną, pyszną, dodatkową atrakcję, nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.
Zachęcam do przeanalizowania obecności tortu babeczkowego na weselu, szczególnie jeżeli pilnujecie wesele na ponad 150 osób. Babeczki to oszczędność czasu – ponieważ szybko i łatwo rozdamy naszym gościom kawałek niebiańskiej słodyczy. Do tego każdy gość dostanie swój własny, indywidualny mały „torcik”.
Taki oryginalny tort wzbudzi zachwyt wszystkich zaproszonych gości i rozejdzie się w kilka sekund. Zapadnie w pamięci wszystkim gościom na wile lat. Jeśli więc chcecie mieć jeszcze bardziej wyjątkowe i oryginalne przyjęcie weselne – zafundujcie sobie i gościom taki reprezentacyjny tort z babeczek!
Eskpert portalu abcslubu.pl - Ewa Król / Delightbox weddings, events&more
www.delightbox.pl
Fot. Słodki Muffin / www.slodkimuffin.pl