Małe cuda, których wilgotne ciasto jest ukoronowane czapą pięknie ułożonego kremu, często też cudownie ozdobione wedle życzenia klienta. Torty czy wręcz wieże z cupcakes dają nam wiele przyjemności i są świetną alternatywą dla wciąż wiodących prym klasycznych tortów, ale mają coraz większą szansę, aby zrzucić je z piedestału. Babeczkowy tort jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, pozwala, aby każdy z gości dostał swój mały tort bez potrzeby krojenia i niebezpieczeństwa ubrudzenia Pary Młodej!
Moda na te słodkości przybyła do nas wraz z filmem „Sex w wielkim mieście”, kiedy to Carrie Bradshaw i jej przyjaciółki zajadały się słodkimi babeczkami. Cupcakes mogą być bardzo subtelne albo wręcz przeciwnie bardzo szalone, dokładnie takie, jak my jesteśmy. Mogą wyrażać nas samych, a kiedy jeszcze są o niebo lżejsze i delikatniejsze niż wielkie torty, wtedy możemy być pewni, że znaleźliśmy ideał.
W tej chwili rynek jest zasypany pięknymi tortami klasycznymi, ale cupcakes wytaczają nową drogę w słodkim biznesie. Stoją przed nami możliwości, które przy tradycyjnych tortach nigdy się nie sprawdzą. Dzięki cupcakes każdy z gości dostanie swój własny mały misternie wykonany kawałek nieba. W przypadku cupcakes mamy ogromny wybór. Co do smaków, każdy może być inny lub wszystkie takie same, każda babeczka może być indywidualna lub tworzyć wspaniałą spójną całość. Mamy bardzo szeroki wachlarz do wyboru: od smaków owocowych, poprzez czekoladowe, możemy też połączyć smak słodki z ostrym, np. czekoladę z chili, co na pewno zaskoczy naszych gości.
W tym sezonie częsty wybór pada też na ciasto red lub white velvet. Jest to bardzo delikatne, aksamitne ciasto w kolorze czerwonym lub białym, wilgotne i jedyne w swoim rodzaju. Przy wyborze smaku lub smaków, bo w przypadku babeczek istnieje taka możliwość, możemy kierować się własnym gustem lub też starać się trafić w upodobania smakowe gości. Kremy powinny być delikatne i lekkie, ozdoby wykonane ręcznie, całość ubrana w piękne papiloty lub wrapsy czyli zdobione papierowe koszyczki. Kolory, które królują, to czerń oraz biel, ale nie można pominąć koloru zielonego i turkusowego, tak często wybieranego przez Pary Młode w tym sezonie. Zwieńczeniem kremu jest zazwyczaj pięknie ręcznie wykonana ozdoba. Tutaj możemy wybierać od kwiatów, serc z inicjałami lub bez, poprzez bardzo indywidualne ozdoby związane z zainteresowaniami Młodych.
Torty z cupcakes układane są na pięknych, bardzo prostych stojakach. W naszym kraju ciągle istnieje tradycja krojenia ciasta, dlatego Pary bardzo często decydują się, aby góra naszej wieży była zwieńczona małym klasycznym torcikiem. Figurki, które dostępne są na rynku, dla wielu wciąż odbiegają od ideału, ale zdolny artysta cukiernik jest w stanie przygotować figurkę, która będzie idealnym odwzorowanie Pary Młodej, włącznie z kolorem oczu. Figurki mogą mieć charakter niebanalny, jeśli tylko mamy na to ochotę i oczywiście odwagę. A jeśli zrezygnujemy z małego torcika i tradycji krojenia, wieża może zostać zwieńczona dwoma babeczkami, które będą symbolizować Parę Młodą. Daje to możliwość karmienia się nawzajem pięknymi ciasteczkami.
Dobrym sposobem na zaskoczenie gości może być również zamiast podania tradycyjnych ciast, stworzenie słodkiego bufetu z babeczkami w różnych wydaniach. Do słodkiego stołu możemy dołożyć też cake pops, czyli pięknie zdobione babeczki na patyku, w formie lizaka.
W podziękowaniu gościom za przybycie możemy wybrać babeczkę zamkniętą w słoiku i owiniętą kokardą ze specjalną dedykacją lub cupcake zapakowany w piękne, ozdobne pudełko. Możemy też podejść do sprawy bardzo indywidualnie. Jeśli wiemy, czym interesują się nasi goście, to np. dla cioci, która kocha koty możemy zamówić babeczkę z figurką kotka lub dla kuzynki pasjonującej się fotografią babeczkę z miniaturą Jej ukochanego aparatu.
Jeszcze jedną ważną kwestią przy wyborze tortu z cupcakes może być cena, która w stosunku do wykonania i jakości składników, i co najważniejsze indywidualności, jest bardzo konkurencyjna w stosunku do klasycznego tortu. Ślubna wieża z babeczek jest doskonałą i nietuzinkową alternatywą tortu weselnego, a w przypadku cupcakes jedyne, co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia, a tę mamy przecież nieograniczoną.
Barbara Chylińska-Grzegorczyn, Big Baba Cupcakes